Toepassingen

In de hedendaagse wereld wordt deze printer vooral toegepast in bedrijven die concepten nodig hebben en tijd willen besparen met het zelf creƫren van modellen door deze op de achtergrond te laten printen. Hierbij behoren de medische wetenschap, architectuur, mode en design, maar ook de entertainmentindustrie zoals de gamesindustrie en filmindustrie tot de gebruikers. Ook kunstenaars gebruiken deze machine om hun creaties in een relatief korte tijd in een vaste vorm te krijgen.

Tegenwoordig is er ook een algemene groei van bedrijven die zich specialiseren in het printen van 3D-modellen met name ten behoeve van andere ondernemingen.

In principe hoeft een consument met een eigen 3D-printer en de benodigde materialen van een product dat hij wil hebben en daarvoor in aanmerking komt slechts de “bouwtekening” te bestellen; hij kan dan het product zelf door de printer laten maken. Het bedrijf Defense Distributed in de VS heeft bestanden voor de onderdelen van een eenvoudig enkelschots pistool op internet gezet (men heeft dan alleen nog nodig de slagpin, van metaal, en een patroon), maar op bevel van de autoriteiten weer weggehaald.

In 2014 lijkt de toepassing in een stroomversnelling te komen nu ook grote industriƫle bedrijven zoals Siemens AG de techniek zullen gaan integreren in hun productieproces.

Er wordt door verschillende bedrijven en organisaties gewerkt aan 3D printers voor het printen van gebouwen. De ESA is van bezig met het ontwikkelen van een huisje op de maan. De Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars is in samenwerking met een aantal Nederlandse bedrijven bezig met ontwikkelen van het ‘Landscape House’ met een oppervlakte van meer dan 1.100 m2. Een 3D printer zou nu een huis kunnen printen in 20 uur.

In combinatie met een speciale scanner wordt een 3D-printer ook gebruikt om een beeldje (ook in kleur) van een persoon te maken. Tussen het scannen en printen kan er daarbij nog met de hand op de computer een bewerking plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>